Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

 

 

 

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Opdagelsen af elektronskallerne:

   

        Niels Bohr                                  Niels Bohr og Einstein

Den danske atomfysiker Niels Bohr studerede i England hos Ernest Rutherford lige efter, at Rutherfords atommodel blev kendt. Niels Bohr arbejdede med atommodellens elektroner.

Siden fyrværkeri blev opfundet af kineserne, har man vidst at forskellige stoffer brænder med forskellig farve. På Thompsons og Rutherfords tid vidste man, at de forskellige farver stammer fra de grundstoffer, der indgår i det brændende stof.
Grundstoffernes lysmønster kunne ses som linje-spektre i særlige spektralkikkerter:

Astronomerne kunne ved at se på stjerner med spektral-kikkerter finde ud af, hvad stjerner er lavet af.

Niels Bohr fandt i 1913 ud af, at lys-udsendelsen skyldtes elektronerne. Han studerede hydrogens linjespektrum, og han blev i stand til at forklare farverne, når han anbragte elektronen i forskellige flyve-afstande fra kernen og lod elektronen springe fra den ene flyveafstand til den anden. Når et hydrogen-atom tilføres mere energi ved hjælp af elektricitet eller varme, så får elektronen mere fart på, og så ryger den ud i en fjernere afstand fra kernen. Når elektronen skal af med sin ekstra energi, springer den til en lavere flyvehøjde, og den går af med den ekstra energi i form af lys.

Niels Bohr beregnede, at der er 7 flyvehøjder, baner eller skaller, som blev den endelige betegnelse, i et atom. Alle atomer har et forskelligt antal elektroner - lige så mange som protoner - og derfor bliver lysmønstret forskelligt.

Opdagelsen af elektron-skallerne blev grundlaget for inddelingen af det periodiske system og grundlag for at forstå de enkelte grundstoffers kemiske egenskaber.

- Og så kom jeg alligevel til at skrive om atomernes elektroner her i atomkernefysikken!

Særligt for fysiknørder og andre interesserede: Download pdf-fil om Niels Bohr HER