Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

 

 

 

 

Halveringstid

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Eksperimenter med de radioaktive kilder:

Geiger-røret  og den radiaktive kilde spændes op i et vandret stativ. Det giver mulighed for at flytte kilden frem og tilbage. Kilden kan spændes fast i en bestemt afstand. Det er vigtigt at kilden ikke flyttes under eksperimentet, fordi radioaktiviteten fra kilden aftager med afstanden.

Alfa-kilden:
Du skal hænger et stykke tyndt karton på den blanke pind og vise, at alfapartiklerne ikke kan komme gennem karton-stykket. Der er stadig lidt radioaktivitet, der kommer igennem, men det skyldes at alfa-kilden også udsender lidt gammastråling.

Derefter skal du fjerne kartonstykket, og finde ud af, hvor langt væk alfa-kilden kan være fra geiger-røret for at få et tilsvarende måleresultat. Eksperimentet skal vise, at alfa-partiklerne er væk ved en afstand på 1-2 centimeter. Deres rækkevidde er ikke længere.

Beta-kilden:
Du skal hænge hhv. 1, 2 og 3 aluminiumsplader op på den blanke pind, og vise, at ½mm. aluminium stopper halvdelen af betapartiklerne. Din måling bliver halveret hver gang du sætter en plade på. Jeg har fået alu-pladerne hjem til skolen, så kan bruge det arbejdsark, du har om beta-kilden. Det er slut med at bruge karton til det eksperiment.

Gamma-kilden:
Du skal hænge blyplader på den blanke pind og vise, at ca. 1 cm. bly halverer gammastrålingen. Du kan bruge det samme eksperiment til at vise, at alfa-kilden har en svag gammastråling.