Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

 

 

 

 

Halveringstid

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Halveringstid

De radioaktive grundstoffer omdannes med tiden til stabile grundstoffer. Man bruger udtrykket, at atmerne henfalder andre atomer, og til sidst til et stabilt atom. Man bruger begrebet halveringstid til at beskrive, hvor lang tid omdannelsen til et stabilt atom tager. Halveringstid fortæller, hvor lang tid det tager for ½ af atomerne i grundstoffet at henfalde til et stabilt atom. For forskellige isotoper kan det være alt fra få sekunder til i tusindvis af år. I det periodiske system vi bruger på internettet, kan du se halveringstiden for de enkelte grundstoffers atomer. Klik på isotoper i menuen og klik på et grundstofs isotop. Halveringstiden hedder "half-life"

Du kan læse om halveringstid i din fysikbog om atomfysik på side 14 og 15.

Vi har brugt eksperimentet med radon i gammelt støv og snavs til at udersøge hvor lang halveringstiden var for radon-atomerne.

Y-aksen viser antal bip. X-aksen viser antal sekunder. Der er lavet en måling pr. 60 sekunder, altså pr. minut.

Du har målingen i dine noter (atomfysik side 10). Her har du også beregnet halveringstiden. Radioaktiviteten er så lav, at det er vigtigt at trække baggrundsstrålingen fra. Det gjorde vi ved at sætte 20 bip pr. minut til 0 og så sænke tallene på y-aksen med 20!