Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

 

 

 

 

Halveringstid

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Afbøjning af beta-partikler

Betapartikler er elektroner. Elektrisk strøm er også elektroner. Derfor kan man bruge regler, der gælder for elektromagnetisme i atomfysik. Man skal bare huske at alle reglerne for elektromagnetisme tager udgangspunkt i H. C. Ørsted, som levede på et tidspunkt hvor ingen vidste noget om elektroner.

En af reglerne hedder lillefingerreglen. Den handler om, at en elektrisk ledning påvirkes af et magnetfelt, fordi den selv har et magnetfelt. Det var det magnetfelt, der fik magnetnålen til at dreje i Ørsteds eksperiment, som du kender fra siderne om elektromagnetisme. Hvis man bruger en ledning med en meget lav vægt (julepynt: Lametta), får man en tydelig bevægelse:

 

Lillefingerreglen:
1. brug højre hånd
2. læg fingrene i strømmens retning og følg strømvejen
3. vend håndfladen mod magnetens nordpol (feltlinjerne skal ind i håndfladen)
4. ledningen vil bevæge sig til lillefingersiden

---- og det gælder så, hvis vi med Ørsted siger, at strømmen går fra plus til minus.

J. J. Thompson brugte reglen, da han arbejdede med katodestrålerøret og viste, at han kunne afbøje elektronstrålen i røret med en hesteskomagnet. Han var en af dem, der opdagede at Ørsted havde taget fejl af strømmens retning. Han så at elektronstrålen bevægede sig til tommelfingersiden, fordi strømmen i virkeligheden kom fra minus.

Du skal bruge reglen til til at vise, at beta-partikler er elektroner, der kan afbøjes på samme måde, som de kan i en ledning.

 

Du skal bruge en stærk elektromagnet. Betakilden skal forsynes med et blyrør, så du får styret betapartiklerne ind mellem elektromagnetes poler.

Du starter med at tælle bip uden strømmen er tændt.

Så bruger du lilefingerreglen til at forudsige, hvor betapartiklerne vil bevæge sig hen. De vil gå til tommelfingersiden, som det skete i Thompsons katodestrålerør.

Elektromagneten er samlet på forhånd, så du kan være sikker på, at afbøjningen vil ske opad, når du tænder for elektromagneten.

Derefter tænder du for elektromagneten, og så forsvinder radioaktiviteten.

Når du holder geigerrøret lige over magnetpolerne, kan du både høre og måle, at betapartiklerne bliver afbøjet opad.

 

 

Billede fra Spørg Naturen 9