Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

Ringeklokke

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Lav selv en elektromagnet

Hvis man vikler en ledning rundt om noget jern, fx et søm, vil ledningens magnetfelt lægge sømmets usynlige småmagneter i orden, så sømmet bliver en stærk magnet. Hvis man bruger en tynd ledning, kan der være mange vindinger på sømmet.

  

 

Til eksperimentet bruges et lampebræt med en pære (6V, 1A), 3 ledninger, 2 krokodillenæb, 3 meter lak-isoleret kobbertråd, lidt ståluld, et søm, en kompasnål og en strømforsyning.

Kobbertråden vikles på sømmet, så man kan få fat i begge ender af kobbertråden. Start-enden må ikke forsvinde ind i vindingerne. Derefter skal lakken slibes af kobbertrådens ender. Lampebrættet forbindes til plus og en ledning med krokodillenæb. Krokodillenæbet sættes på den ene ende af kobbertråden, og den sidste ledning sættes i minus og forbindes med det andet krokodillenæb til kobbertrådens anden ende. Nu har du et kredsløb, som kan tændes og slukkes med pæren i lampebrættet.

Du kan vise at sømmet er blevet en elektromagnet ved at nærme magneten til magnetnålen. Det er kun frastødning af magnetnålen, som viser at du har lavet en elektromagnet. Magnetnålen kan altid tiltrækkes af et jernsøm, fordi magnetnålen selv er en lille magnet. 

 

Billedet er fra er Ny Prisma 9