Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

 

 

 

  Drivhuseffekt

 

 

 

CO2 indikator

 Fotosyntese

 

Ånding  

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Drivhus-effekten

Et drivhus har den egenskab, at lyset kommer ind gennem glasset, men varmen kan ikke komme ud gennem glasset. Det har givet navn til atmosfærens evne til at holde på jordens varme om natten: Drivhuseffekten.

Solens lys kommer ned gennem atmosfæren og omdannes til varme. Om natten forsvinder en del af varmen op i atmosfæren og ud i himmelrummet, men en stor del af varmen bliver holdt holdt tilbage af CO2 molekylerne i atmosfæren. Det er det, man kalder drivhuseffekten.

Drivhuseffekten er en livsbetingelse på Jorden. Livet på Jorden kan kun eksistere, fordi Jordens atmosfære beskytter mod for meget varme om dagen og holder på varmen om natten.

Afstanden fra Solen til både Jorden og Månen er ca. 150 millioner km. Derfor kan man sammenligne temperaturerne på Månen med temperaturerne på Jorden. Når solen skinner der på Månen 100 grader varmt, og når solen ikke skinner er temperaturen -140 grader. Det skyldes at Månen mangler en atmosfære til at beskytte mod for meget lys og til at holde på varmen om natten. Der er altså ingen drivhuseffekt på Månen. Sådan ville det også være på Jorden uden en isolerende atmosfære.

Drivhuseffekten omtales ofte i TV og aviser som noget farligt. Det er ikke korrekt, fordi drivhuseffekten er en del af grundlaget for livet på Jorden. Men det er farligt at der i 200 år er blevet afbrændt enorme mængder kul og olie. Afbrændingen har sendt meget CO2 ud i atmosfæren, og der nu så meget CO2 i atmosfæren, at der slipper for lidt varme ud om natten. Mange videnskabsmænd M/K mener, at det er årsagen til at Jordens temperatur begyndt at stige, hvilket har stor betydning for indlandis, havstrømme og klima. Andre videnskabsmænd M/K mener, at det er forhold (solpletter) på Solen, som får Jordens temperatur til at stige.

Links:

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI om drivhuseffekt:
http://www.dmi.dk/dmi/index/klima/drivhuseffekten_2008/hvad_er_drivhuseffekten_2008.htm

Wikipidia om drivhuseffekt:

http://da.wikipedia.org/wiki/Drivhuseffekt

Tegning af drivhus fra Ny Prisma 7


 

Tegning af CO2 molekyler, som forhindrer varmen i at stråle ud i universet, fra Ny Prisma 7