Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

Ringeklokke

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Højtaler

En højtaler er en elektromagnet. Den er lavet af en magnet, en spole og en membran.

En elektromagnets styrke styres af antallet af vindinger og af strømstyrken i kredsløbet. En højtaler får elektrisk strøm fra en forstærker, som sender strøm med skiftende styrke til højtaleren. Strømmens styrke skifter i takt med den lyd, som skal komme ud af højtaleren. Svag lyd = svag strøm, stærk lyd = stærkere strøm. Det er skiftende strømstyrke i spolen, som får spolen til at rykke frem og tilbage.

Når der kommer strøm i spolen bliver den til en elektromagnet. Magnetismen bliver stærk og svag i takt med, at strømmens styrke skifter. Derfor bliver elektromagneten tiltrukket og frastødt af højtalerens magnet i takt med, at strømmens styrke skifter. På spolen sidder der en stor membran, som bliver sat i svingning af spolens bevægelser, og så kan man høre svingningerne som lyd.

 

  

 

  

En hjemmelavet model højtaler laves ved at klippe membran og rør til spolen af karton. Spolens vindinger skal laves af 25 meter tynd kobbertråd. Når højtaleren er klistret sammen med tape, hænges den op over en magnet, og kobbertråden forbindes til en ghetto-blaster eller en anden forstærker.

Hør en højtaler fra Fuglsanggårdsskolen her:  
- det er jeg vist ikke gjort ret godt. Filen er på 12 MB, og med min egen internetforbindelse tager det ca. 3 minutter at downloade den. Jeg har konverteret den fra AVI (44MB) til MPG (12MB), men jeg kan ikke finde ud af at gøre den mindre. Sorry. Men der er måske en computernørd i blandt jer, som har en løsning?