Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 


Spændingsforskel måles i volt og forkortes v.

Når man køber et batteri til MP3-afspilleren, står der måske 1,5 volt på batteriet. Det betyder, at spændingsforskellen mellem de to ender på batteriet, er 1,5 volt. I stik-kontakterne i væggen, der hvor du bor og her i skolen, er der en spændingsforskel på 235 volt mellem de 2 huller, som ledningen skal ind i.

Spændingsforskellen er et udtryk for, hvor meget tryk der er på den elektriske strøm. 1,5 volt er en svag spænding. Den er helt ufarlig. De 6 volt, der normalt bruges i fysik- og kemilaboratoriet, er også ufarlige. Men 235 volt er farligt. Ved 235 volt er spændingen så stor, at den kan gå gennem mennesker.

Det er elektricitetsværkerne, som bestemmer hvor mange volt, der skal være i de elektriske ledninger. I Danmark er det ca. 235 volt.
 

  

 


Strømforsyningen har 2 displays. Det venstre display måler spænding. Du kan se det på V'et: Volt. Når du bruger strømforsyningen, er du direktør for dit eget elektricitetsværk, og du kan bestemme hvor stor spænding, der skal sendes ud i dine ledninger.
Alle de el-pærer, der bruges til eksperimenter kan kun tåle en spænding på 6 volt. De fleste fysik-apparater i skabene kan også kun tåle 6 volt. Derfor skal man altid indstille strømforsyningen til 6 volt
.