Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 


Modstand måles i Ohm og forkortes
W (det sidste bogstav i det græske alfabet, omega)

Den korte historie om at beregne modstanden i elektrisk kredsløb:
Man dividerer volt med ampere. V : A =
W

Den lange historie om modstanden i et elektrisk kredsløb kommer her: 
Nogle materialer er gode til at lede den elektriske strøm, andre materialer er mindre gode eller dårlige til at lede strømmen. Evnen til at lede strømmen hænger sammen med hvor meget modstand, der er i materialet. Metallet kobber er en god strømleder, fordi der er meget lille modstand i kobber. Plastic er meget dårligt til at lede strømmen. Der er så meget modstand i plastic, at man kan lægge det uden om ledningens kobbertråd, så man ikke får elektrisk stød, når man rører ved ledningen. Derfor kaldes plastic en isolator.

Det er ikke alle metaller, der har lige så lille modstand som kobber. Den tråd, der er brugt i brødristeren, og den tråd der bruges til eksperimentet med at måle strømstyrke i tråd, er lavet af et metal med mere modstand end kobber. På grund af modstanden bliver tråden varm, og den kan blive så varm, at den begynder at gløde.

Når man har målt spændingen og strømstyrken i et kredsløb, kan man beregne hvor stor modstanden er i kredsløbet. Det tryk, der er på strømmen, altså spændingen, skal overvinde modstanden og presse strømstyrken igennem kredsløbet. Derfor er spændingen altid lig med modstand gange strømstyrke:

volt = modstand ‚óŹ strømstyrke

Det kaldes Ohms lov.

  

 

Man kan bruge en trekant til at lave regnestykker med Ohms lov. Den vandrette streg er en brøkstreg, den betyder altså dividere, og prikken er et gange-tegn.

Man finder værdien for spænding ved at lægge en finger over V'et. Så kan man se, at W skal ganges med A for at finde værdien for V.

Man finder værdien for modstand ved at lægge fingeren over W, Så kan man se, at V skal divideres med A for at finde værdien for W.

Ved at dividere volt med ampere kan man altså beregne modstanden i små el-pærer, i den tykke og tynde tråd og i de husholdningsapparater, der er blevet brugt i eksperimenterne om måling af spænding og strømstyrke

Her under er et link til en hjemmeside om Ohms lov. Siden bruger internationale forkortelser: Volt skrives som U, ampere skrives som I og modstand skrives som R.

www.emu.dk/elever7-10/fag/fys/temaer/temaer_fysik/elektricitet/ohms_lov/index.html