Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

 

Hvad er det, der gør en syre sur?

Det kan man vise ved at sætte en lille saltsyreplet på indikatorpapir, og så sætte elektrisk strøm til indikatorpapiret.

For at få indikatorpapiret til at lede strømmen, skal det først dyppes i saltvand. Det betyder ikke noget for eksperimentet, for saltvand er neutralt med en pH på 7.

Indikatorpapiret lægges mellem 2 glasplader, og ledningerne fra stømforsyningen sættes på med krokodillenæb. Man bruger ca. 20 volt jævnspænding.

Hvis man sætter en blyantsstreg lige på hver side af pletten, er det nemmere at se, at den flytter sig.

    

Den røde plet bevæger sig mod minus-ledningen. Det må derfor være den positive ion i syren, der gemmer sig i den røde plet. Eksperimentet viser at:

Det er H+-ionerne, der er det sure i en syre og farver indikatorpapiret rødt.

Man kan skrive det som en kemisk ligning. Den bliver magen til hydrogen-ligningen i elektrolyse: 2H+ + 2e- -> H2. Hydrogenatomerne forsvinder ud i luften ved minusledningens krokodillenæb.

Mange elever så, at indikatorpapiret fik en blå farve ved minusledningen. Det stammer fra saltvandet. Salt består af Na+ og Cl-, og Na+ er også vandret hen til minusledningen. Nogle vandets OH--ioner går sammen med saltets Na+-ioner:

Na+ + OH- -> NaOH.

Det er basen natriumhydroxid, der laver den blå farve. Det kan man vise sådan:

Hvad er det, der gør basen basisk?

Hvis man sætter en baseplet på indikatorpapiret, kan man vise, at pletten vandrer (langsomt) mod plusledningen. På den måde viser, man det er OH--ionen, der laver den blå base-farve. Men det var ikke et vellykket eksperiment, og resultatet er svært at se: