Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 

Usynlige småmagneter?


Det er atomerne i magneten, der er magnetiske. Man forklarer det ved at sige, at magneten indeholder en masse usynlige småmagneter, som allesammen vender den samme vej. Hvis man knækker en magnet, får begge stykkerne nordpol og sydpol.
Gyldendals Store danske Encyklopædi forklarer de såkaldte usynlige småmagneter på denne måde: Atomer er "småmagneter", idet elektronernes banebevægelser og rotation virker som en strøm og giver anledning til et magnetisk moment, der kan ensrettes af et ydre felt.
I vores eksperimenter er det ydre felt magnetfeltet fra den magnet du benytter til at gøre noget jern magnetisk. 


 

 

Et jernstykke, fx en savklinge er ikke en magnet, men jernet indeholder en masse usynlige småmagneter, som ligger i uorden. Ved at stryge en savklinge eller et søm 10 gange med en magnet, kan man få småmagneterne til at ligge samme vej, og så bliver savklingen magnetisk. Det kan man vise ved at holde savklingen hen til en magnetnål, og vise at den kan frastøde den ene ande af magnetnålen. Det dur ikke at vise tiltrækning, for magnetnålen er selv en magnet, så den vil altid gerne tiltrække noget jern.

 

 

Savklingen har måsk været brugt til eksperimentet flere gange. Derfor kan det være nødvendigt at afmagnetisere den. Det kan foregå ved at føre den gennem en spole med vekselstrøm:


 

 

 Billedet er ikke helt godt. Der skulle hellere have været fx 10 volt vekslelspænding i spolen.

Derefter kan savklingen magnetiseres med kærlige strygninger. Når man skal vise savklingens poler, skal man vise dens evne til at frastøde magnetnålen. Det duer ikke at vise tilftækning, for jern kan jo altid tiltrække en magnetnål!

Den magnetiske savklinge nærmer sig og magnetnålens sydpol frastødes.