Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

Induktion

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 


Induktion

At lave vekselstrøm ved at bevægen en magnet i en spole kaldes induktion. Man inducerer vekstrøm i spolen.

 

  

 

Elektricitet er elektroner i bevægelse i ledningen. Elektroner har det lige som mennesker: De foretrækker så lidt arbejde som muligt. Elektroner, der bliver forstyrret af en magnet, forsøger derfor at holde magnetens påvirkning væk.

Når magnetens nordpol nærmer sig spolen, bevæger elektronerne i spolen i den retning, som giver spolen nordpol i den ende, hvor magneten nærmer sig. Elektronerne forsøger at frastøde magnetens nordpol

Når magnetens nordpol fjernes fra spolen, bliver elektronerne igen forstyrret. Elektronerne bevæger sig så i den retning, som laver en sydpol i spolen, som kan fastholde (tiltrække) magneten. Ved at tage magneten ud og ind af spolen, kommer elektronerne til at bevæge sig først den ene vej og så den anden vej. Magnetens bevægelser laver derfor vekselstrøm i spolen.

Hvis det er magnetens sydpol, som stikkes ind i spolen, sker der det samme: Først beværger elektronerne den vej i spolen, som frastøder sydpolen, og når magnetens sydpol fjernes, bevæger elektronerne sig den vej, som tiltrækker sydpolen.