Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

Induktion

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 


Dynamoen

En dynamo en maskine, som kan lave vekselstrøm. På dynamo-modellen på billedet kan håndsvinget drejes, og så laver magneterne vekselsrøm i spolerne.

 

  

 

Spolerne i dynamoen har jernkerner. Når en magnet drejer hen til spolen, vil de usynlige småmagneter i jernkernen blive lagt i orden på samme måde, som et søms usynlige småmagneter kommer i orden, når sømmet bliver tiltrukket af en magnet.

Når de usynlige småmagneter i jernkernen drejer sig for at ligge i orden, forstyrres elektronerne i spolens ledning. Elektronerne bevæger sig så i den retning, som modvirker de usynlige småmagneters bevægelse.

I en dynamo skal magneterne ikke ned i spolerne. Magneterne laver magnetisme i jernkernene, og det er de usynlige småmagneter i jernkernerne, som får elektronerne i ledningen til at lave vekselstrøm.

Vekselstrømmens styrke afhænger af magnetens styrke, magnetens fart og af antallet af vindinger på spolen.

En dynamo kaldes også en vekselstrømsgenerator.

Dynamoen som elev-eksperiment:

 

  

  Tegning fra www.home.online.no/~ertorkil/diverse/Vekselstromsgenerator

Ovenstående illustration, lånt af Torkil fra Norge, kan laves som eksperiment ved hjælp af en drejemagnet, en spole med jernkerne og et lampebræt med en 1,5 v. pære. Der benyttes en jævnstrømsmotor til dreje magneten. Når omdrejningsfarten er høj nok, og jernkernen er tæt på drejemagneten, kommer der lys i pæren.

Cykeldynamoen:

Galvanometeret kan bruges til at vise at en cykeldynamo laver vekselstrøm: