Fuglsanggårdsskolen - Fysik og kemi i 9. klasse

 

 til forsiden

bar06_solid1x1_black_1.gif

 

Induktion

FYSIK:

Volt, ampere, watt

 


Effektiv værdi og maksimal værdi

Man bruger et oscilloskop til vise vekselstrømskurven, fordi skopet kan vise at strømmen løber i 2 retninger. Oscilloskopet viser også noget andet: Kurven er kun et meget kort øjeblik oppe på den maksimale værdi.

  

 

Oscilloskopet er indstillet til at vise 2 volt pr. cm. Der er 3½ tern fra 1. aksen til maksimum, så vekselspændingens maksimumværdi i 2 gange 3½ = 7 volt.

Mvis man i stedet for oscilloskopet ser på strømforsyningens voltmeter, så står der ikke 7 volt:
 

 

På det venstre billede viser den grønne lampe over omskifterknappen til jævnstrøms-måling og vekselstrømsmåling, at der måles på vekselstrøm. Det betyder at det pæren til højre i billedet, der måles på.
Voltmetret viser 5,1 volt. vekselspænding. Skopet viser en maksimalværdi på 7 volt. Men man får ikke 7 volt ud af en maksimalværdi på 7 volt, fordi strømstødet det meste af tiden er på vej op fra 0 til 7 eller på vej ned fra 7 til 0. Man får kun et gennemsnit af hele strømstedet. Gennemsnittet kaldes den effektive værdi, og den finder man ved at dividere maksimum-værdien med 1,4.

7:1,4 = 5. Den effektive værdi er derfor 5 volt, som strømforsyningen viser.

På billedet til højre viser omstillingsknappen til jævnstrøm og vekselstrøm at der måles på jævnstrømmen, altså pæren til venstre. Voltmetret viser at pæren får 5,1 volt jævnspænding. Den lyser lige så kraftigt som vekselstrøms-pæren, for den får også kun 5,1 volt.

På oscilloskopet øverst på siden viser den grønne streg jævnspændingen. Den er 2½ tern over 1. aksen, og skopet er indstillet til 2 volt pr. cm: 2 gange 2,5 = 5 v.

Billedet med oscilloskopet er derfor en illustration af forskellen på den maksimale værdi og den effektive værdi.

Hvis man kun kender den effektive værdi, skal man gange med 1,4 for at finde den maksimale værdi. 5 volt gange 1,4 = 7 volt.

Spændingen er el-nettet er ca 235 volt. Det er den effektive værdi. Man finder den maksimale værdi ved at gange 235 med 1,4.